كل ذخاير طلاي دنيا تقريبا ۳ ميليارد اونس بوده كه از اين مقدار تقريبا دوسوم آن در آفريقايجنوبي قرار دارد. توليدكنندگان عمده طلا در جهان عبارتند از آفريقايجنوبي، ايالات متحده آمريكا، استراليا، روسيه، كانادا، چين، برزيل و گينهنو که از این میان ایران رتبه ۵۷ تولید طلا در رده جهانی را به خود اختصاص داده است. براساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود ۱۵ معدن طلا در ایران وجود دارد. هماکنون اکتشافات طلا در بیشتر استانهای کشور ازجمله آذربایجانشرقی و غربی، کردستان، کرمان، خراسان رضوی و جنوبی، اصفهان، یزد، مرکزی، قم و همدان، ارغش نیشابور، سقز، طرقبه مشهد و سیستان و بلوچستان نیز در دست اجراست. امّا سوال اینجاست که استخراج طلا به چه صورت انجام می گیرد؟!
فلز گرانبهای طلا، از سنگ معدن طلا استخراج می گردد. استخراج سنگ طلا از معادن اصولاً به دو روش کلی روباز و زیرزمینی انجام می گیرد اینکه کدام روش جهت استخراج سنگ طلا استفاده شود بسته به هزينههاي استخراج و بازيافت سنگ معدن متفاوت خواهد بود. هزینه استخراج رابطه مستقیمی با نسبت مواد زائد موجود در سنگ طلا به سنگ معدن استخراجی خواهد داشت. امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی، سنگ معدن طلا که در گذشته در آفريقا با عيار بيش از ۲۰ گرم در تن استخراج و استحصال ميشده، در معادن روباز استراليا و آمريكا سنگ معدن با عيار حدود ۵ گرم در تن نيز استخراج ميگردد. در تصویر زیر سختی استخراج طلا از معادن طلای غنا را مشاهده می کنید.
استخراج سنگ معدن طلا از معادن روباز به مراتب سهلتر و با سرمايهگذاري و هزينههاي عملياتي كمتري قابل انجام ميباشد. در حال حاضر حدود ۶۵ درصد استخراج سنگهاي طلادار در آمريكا از معادن روباز و ۳۵ درصد از معادن زيرزميني صورت ميگيرد. بيش از ۹۰ درصد سنگ هاي معدني طلادار كشورهاي غربي سنگهاي معدني طلادار اوليه ميباشد كه عمدتا بصورت زيرزميني استخراج ميگردد. در آفريقاي جنوبي و كانادا به ترتيب ۱۰۰ درصد و ۷۰ درصد معادن به طريقه زيرزميني طلا استخراج می گردد. روش های متنوع و زیادی وجود دارد که در این نوشته به برخی از این روش ها پرداخته می شود.
ترکیب هر فلز با جیوه را ملغمه گویند. میل ترکیبی طلا با جیوه زیاد است و یکی از روش های جداسازی طلا از سایر ترکیبات است. برای جداسازی، طلا و جیوه تبخیر می شود و طلا باقی می ماند.
قالکاری روشی است که طلا را از فلزات دیگر جدا می سازد. معمولاً در کارگاههای طلاسازی مقداری خاکه طلا در اثر سوهان زدن، اره کاری و … در کف کارگاه میریزد این مقدار طلا با مواد دیگر از جمله خاک کف کارگاه و فلزات احتمالی دیگر مخلوط می شود که با روشهای معمولی قابل تفکیک نمی باشد. برای بازیافت این مقدار طلا باید کلاً خاک کف کارگاه را به غالکار سپرد.
تیزاب همان اسیدنیتریک (HNO3) می باشد. طلا در هیچ اسیدی حل نمی گرد و این درباره اسیدنیتریک نیز صدق می کند. از این خاصیّت طلا برای جداسازی ناخالصی آن استفاده می کنند، بدین ترتیب که طلا را در زمانی خاص در داخل تیزاب قرار می دهند. به مرور زمان بار منفی آن که ممکن است: مس، نقره و… باشد حل می گردد و طلا باقی می ماند. عیار طلای بدست آمده بدین روش بین ۹۹۰ الی ۹۹۵ می باشد و طلای با عیار ۹۹۹ را نمی توان بدست آورد (تقریباً از این روش برای قالکاری نیز استفاده می کنند) لازم به ذکر است که در هنگام قرار دادن طلا در تیزاب باید دمای تیزاب معمولی بوده و گرم نشده باشد طلای بدست آمده با عیار ذکر شده را طلای تیزآبی گویند.
قالکاری شیمیایی ، نمونه های زرگری، خاک های عیار بالا آزمایشگاهی، قالکاری شیمیایی یا همان قالکاری شیمی تر فرآیندی است که با توجه به جنس خاک عناصر سازنده آن از هر یک از روشهای سیانوراسیون تیزاب کاری و یا ملغمه سازی جهت بازیابی طلا استفاده می شود نکته متمایز کننده این فرایند نسبت فرآیندها که ابداعی شرکت آذر ققنوس ترکیب کردن روش با آنالیز طلا در خاک و محلول می باشد بنابراین در این روش میزان اولیه طلا در خاک میزان انتهایی باقی مانده ،میزان طلای حل شده ،میزان طلای برگشت داده شده ،معین است و برای این فرآیند کاملا کنترل شده می باشد و بنابراین در این روش طلا بی هیچ ائتلافی بازگردانده می شود